Top 9 Alimente în dieta de toamnă ca să slăbeşti 2 kilograme într-o săptămână

Toamna este sezonul verdelui intens, al galbenului închis și al portocaliului strălucitor, iar aceste culori înseamnă că fructele şi legumele sunt bogate în fitonutrienţi ce luptă contra kilogramelor şi bolilor.

 Legume rădacinoase

Sunt sărace în calorii, dar bogate în nutrienţi ce promovează sănătatea, longevitatea şi pierderea kilogramelor.

Ţelina (20 calorii/100 g) conţine vitaminele A, C, K, dar şi minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu, contribuind astfel la detoxifierea organismului, prin efectele sale diuretice, dar şi la creşterea imunităţii corpului.

Ridichile – roşie (16 calorii/100 g) şi neagră (20 calorii/100 g), ajută la scăderea nivelului de colesterol rău, stimulează digestia, combate răcelile şi gripa şi creşte acuitatea vizuală datorită vitaminei A. Ridichile au, de asemenea, un conținut ridicat în vitamina C, potasiu, calciu, fosfor, iod și magneziu. 

Sfecla (37 calorii/100 g fiartă) este sursă excelentă de folaţi, în special în stare crudă.

Morcovul (41 calorii/100 g) este bogat în beta-caroten, un antioxidant puternic, care elimină radicalii liberi – răspunzători de instalarea multor boli.

Ceapa (42 calorii/100 g) este detoxifiantă şi are reputaţia de a fi un adevărat antibiotic natural, la fel ca usturoiul.

Dacă fără morcovi, ţelină şi ceapă nu se poate concepe nicio supă sau ciorbă, ridichile roşii pot fi incluse în orice fel de salată. Ridichea rasă şi pusă la macerat 1–2 zile cu puţin oţet şi ulei devine o salată deliciosă.

Dovleacul (20 calorii/100 g copt)

Culoarea portocalie şi strălucitoare a dovleacului este un indiciu clar că este bogat într-un important antioxidant, beta-caroten, precum și în vitamina C şi acid folic. Carotenoidele precum beta-carotenul reduc riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer şi te protejează împotriva bolilor de inimă.

Poţi consumă oricât şi oricând dovleac copt, sub formă de piure sau supă cremă, chiar şi ca desert uşor de preparat.

Chiar și semințele sunt pline de nutrienţi, fiind pe locul 2 după alune la conținutul de proteine, dar și o sursă bună de zinc și acizi grași Omega-3, care reduc riscul bolilor de inimă. Atenţie însă la cantitate! Un căuş de seminţe de dovleac (aproximativ 20 g) conţine 100 calorii! Mănâncă-le crude pentru a le păstra grăsimile bune. 

Castanele (72 calorii/25 g coapte)

Culoarea portocalie şi strălucitoare a dovleacului este un indiciu clar că este bogat într-un important antioxidant, beta-caroten, precum și în vitamina C şi acid folic. Carotenoidele precum beta-carotenul reduc riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer şi te protejează împotriva bolilor de inimă.

Poţi consumă oricât şi oricând dovleac copt, sub formă de piure sau supă cremă, chiar şi ca desert uşor de preparat.

Chiar și semințele sunt pline de nutrienţi, fiind pe locul 2 după alune la conținutul de proteine, dar și o sursă bună de zinc și acizi grași Omega-3, care reduc riscul bolilor de inimă. Atenţie însă la cantitate! Un căuş de seminţe de dovleac (aproximativ 20 g) conţine 100 calorii! Mănâncă-le crude pentru a le păstra grăsimile bune. 

Cartofii dulci (76 calorii/100 g)

În ciuda numelui, nu sunt înrudiţi cu cartofii. Deşi sunt mai puţini populari în România, sunt o sursă bună de energie, ce asigură sănătatea inimii şi a pielii şi normalizează tensiunea arterială.

Cartofii dulci conţin foarte multă vitamina E, de 4 ori DZR de vitamina A într-o singură porţie şi sunt o sursă bună de potasiu şi fier. Sunt, de asemenea, bogaţi în vitamina C (o porţie asigură 50% din DZR) şi fibre (3 g fibre/100 g).

Sunt un excelent substitut al cartofilor albi (care au un indice glicemic ridicat şi mult mai puţini nutrienţi) în orice reţetă.

Merele (50 calorii/100 g)

Mărul zilnic ce poate ţine doctorul departe nu este un mit. Merele conţin flavonoide, unii dintre cei mai puternici antioxidanţi cunoscuţi, care scade riscul de boli cardiace, atac de cord şi mai multe tipuri de cancer.

Orice soi ai alege, le poţi servi ca atare ca gustare sau desert, le poţi adăuga feliate sau rase la cereale, dar le poţi integra în salate şi deserturi delicioase.

Perele (58 calorii/100 g)

Sunt un aliment bogat în fibre (o pară medie oferă 4 g) de tip solubil, care ajută la scăderea nivelului colesterolului, îmbunătăţirea şi a controlului glicemiei.

Sunt dulci, zemoase şi parfumate şi se pot consuma ca atare ca gustare, desert sau în salată, dar pot fi parte integrantă din smoothie-uri, piureuri sau umpluturi.

Strugurii (80 calorii/100 g)

În general, strugurii, perele şi prunele sunt contraindicate la dietă, ceea ce nu este o idee foarte bună. Trebuie să afli mai degrabă în ce cantitate le poţi mânca, pentru a beneficia de pachetele de nutrienţi de calitate din conţinut.

Strugurii au conţinut ridicat de apă şi sunt buni pentru hidratare. Dacă ştii că 100 g de struguri au aproximativ 80 calorii, asta înseamnă că poţi servi fără grijă o gustare de 250 g (adică 200 calorii). Dar atenţie – serveşte-o ca primă gustare a zilei, dacă vrei să slăbeşti! 

Smochinele (74 calorii proaspete şi 250 uscate/100 g)

Aroma şi textura lor delicioasă le face o opţiune hrănitoare pentru dieta ta, mai ales pentru calciu: aceeaşi cantitate de smochine şi lapte oferă cantități egale de calciu. Smochinele sunt foate bogate şi în fibre (11 g de fibre/100 g fruct), mai multe fibre decât orice alte fructe uscate sau proaspete.

Piureul de smochine (200 g într-un blender cu 50-100 ml de apă sau suc de fructe) poate fi folosit ca îndulcitor. Smochinele uscate sunt, pe de altă parte, un excelent îndulcitor pentru deserturi şi smoothie-uri.

Gutuile (57 calorii/100 g)

Au un conţinut bogat în săruri de fier, potasiu care scade presiunea vasculară şi magneziu, iar tanina şi pectina întreţin sănătatea mucoasei digestive, iar antioxidanţii din gutui (vitamina C) sunt un real inamic pentru radicalii liberi, reducând astfel riscul de cancer.

Mâncate dimineaţa, pe stomacul gol, întăresc gingiile şi ajută la remineralizarea dinţilor în timp ce elimină toxinele din organism şi te scapă de oboseală.

Indiferent cum le consumi – crude, coapte, uscate sau fierte – gutuile îşi păstrează calităţile. Dacă nu-ţi plac crude, fierbe-le circa 30 minute şi fă-le piure.

Vrei să te ajutăm să slăbești?
Nu rata oferta specială

//