Meniul tău pentru o zi de Post
ca să slăbeşti dublu
Postul este considerat cea mai veche dietă din lume, care are multiple beneficii, nu doar asupra siluetei, cât și a sănătății. Descoperă ce îți recomandă nutriționiștii Kilostop să mănânci într-o zi de post ca să nu mai ai grija kilogramelor în plus.
Mic dejun: Zacuscă de fasole picantă
1 porţie = 308 calorii
Ingrediente pentru 2 porții
✔️ Pâine integrală cu tărâţe şi seminţe (120 g)
✔️ Boabe de fasole albă conservată/fiartă (120 g)
✔️ Suc de roşii (200 ml)
✔️ Ceapă albă (40 g)
✔️ Morcov (60 g)
✔️ Ulei de măsline (2 linguriţe)
Condimente
✔️ Usturoi
✔️ Frunze de pătrunjel proaspăt
✔️ Foi de dafin
✔️ Chilli / hrean ras
✔️ Piper negru boabe
✔️ Sare
Mod de preparare
✔️ Se pune pe foc uleiul de măsline într-o cratiţă cu puţină apă.
✔️ Se adaugă foaia de dafin, usturoiul tocat mărunt, ceapa tăiată în cubuleţe, boabe de piper şi chilli (sau hreanul ras, după preferinţe).
✔️ Se lasă pe foc 2 minute să se înăbuşe.
✔️ Se adaugă sucul de roşii, morcovul dat prin răzătoare şi fasolea mixată anterior sub formă de pastă.
✔️ Se lasă să fiarbă circa 20 de minute, până se obţine consistenţa dorită.
✔️ Se adaugă frunze proaspete de pătrunjel şi se serveşte pe felii de pâine.
Gustare: Iaurt din soia cu fructe de pădure
1 porţie = 115 calorii
Ingrediente pentru 1 porție
✔️ Iaurt din soia (50 g)
✔️ Zmeură proaspătă (75 g)
✔️ Afine proaspete (75 g)
Condimente
✔️ Vanilie baton
✔️ Mentă
Mod de preparare
✔️ Se spală fructele de pădure şi se aşază într-un bol.
✔️ Se pune deasupra iaurtul de soia şi se păstrează la frigider până la servire.
✔️ Se asezonează cu frunze de mentă proaspete şi vanilie, după gust.
Pranz: Lasagna cu legume
1 porţie = 396 calorii
Ingrediente pentru 2 porții
✔️ Foi de lasagna fără ou nefierte (100 g)
✔️ Morcov proaspăt (200 g)
✔️ Ciuperci albe (200 g)
✔️ Spanac (200 g)
✔️ Roşii proaspete (100 g)
✔️ Făină integrală de grâu (20 g)
✔️ Ulei de măsline (10 ml/ 2 linguriţe)
Condimente
✔️ Usturoi 2-3 căţei
✔️ Frunze proaspete de busuioc
✔️ Nucşoară
✔️ Piper negru proaspăt măcinat
✔️ Sare
Mod de preparare
✔️ Ciupercile, spanacul şi usturoiul se toacă mărunt, iar roşiile şi morcovii se taie în forma unor cubuleţe potrivite ca mărime.
✔️ Într-o tigaie se pune la înăbuşit usturoiul cu jumătate din cantitatea de ulei şi piperul, timp de un minut.
✔️ Se adaugă roşiile şi morcovii tăiate, ciupercile şi spanacul şi se lasă să fiarbă înăbuşit timp de 10 minute. La final se adaugă busuiocul tocat mărunt.
✔️ Pentru a prepara sosul béchamel, se amestecă făina împreună cu laptele, după care se asezonează cu sare şi nucşoară şi se pune la fiert pe foc mic, lăsându-se până capătă o consistenţă mai vâscoasă.
✔️ Se unge o tavă de cuptor cu 1 linguriţă de ulei de măsline şi se aşază foile de lasagna pe fundul tăvii pentru a se forma primul strat. Apoi se repartizează uniform amestecul de legume peste foile de lasagna.
✔️ Se aşază încă un strat de foi de lasagna, apoi se toarnă sosul béchamel.
✔️ Se coace în cuptorul încălzit în prealabil la 200°C timp de circa 45 minute, până ce stratul superior prinde o culoare aurie.
Cina: Vinete la cuptor cu brânză tofu
1 porţie = 210 calorii
Ingrediente pentru 2 porții
✔️ Vinete proaspete (400 g)
✔️ Conopidă crudă (200)
✔️ Tulpină de ţelină proaspătă (100 g)
✔️ Ceapă albă proaspătă (100 g)
✔️ Brânză tofu (100 g)
✔️ Usturoi (20 g)
✔️ Ulei măsline (10 g/ 2 lingurițe)
Condimente (opţional)
✔️Piper negru proaspăt măcinat
✔️ Sare
✔️ Pătrunjel / Busuioc proaspăt
Mod de preparare
✔️ Vinetele se spală, se usucă şi se taie în rondele subţiri care se sărează şi se lasă la scurs 10 minute.
✔️ Tulpina de ţelină se spală şi se taie bastonaşe. Ceapa se toacă mărunt.
✔️ Cubuleţele de conopidă se spală şi se introduc în apă clocotită pentru aproximativ 5 minute.
✔️ Într-un vas termorezistent se aşază un strat de rondele de vinete, bastonaşele de ţelină, bucheţelele mărunţite de conopidă, ceapa, sare, piper şi usturoiul zdrobit.
✔️ Se adaugă jumătate din cantitatea de tofu dată pe răzătoare, apoi se aşază peste brânză restul de rondele de vinete, se condimentează şi se acoperă cu restul de tofu.
✔️Se introduce la cuptor pentru aproximativ 20 de minute la foc mediu.
✔️ Se serveşte caldă, asezonată după gust cu pătrunjel sau busuioc proaspăt, stropită cu uleiul de măsline.