Află la ce boli eşti predispus dacă ai probleme cu greutatea

În România, datele OMS arată că una din două persoane adulte este supraponderală, iar una din patru este obeză. Da, este o epidemie … şi nu, nu e vorba de dramatizare. În tot mai multe ţări din lume obezitatea reprezintă deja o problemă de sănătate naţională. Descoperă chiar acum cele
10 riscuri principale (mai sunt şi altele!), ştiinţific dovedite, 
cu care se confruntă
persoanele care au probleme cu greutatea.

Top 10 riscuri ale obezităţii:

de la o inimă frântă la depresie şi izolare

Obezitatea îţi frânge inima!

Deşi „bolile cardiovasculare” cuprind un spectru larg de boli ale inimii şi ale vaselor de sânge, cea mai frecventă formă de boală cardiovasculară este boala coronariană sau cardiacă ischemică – criminalul în serie nr. 1 la nivel mondial (fumatul e abia pe locul 2!), cu milioane de victime anual, circa 150.000 numai la noi în ţară (în 2014, eram pe „onorabilul“ loc 3 la nivel european).

Arma mortală a bolii coronariene se numeşte infarct miocardic, determinat de îngustarea până la blocare a arterelor coronare, vasele care asigură oxigenarea muşchiului inimii. Chiar şi o pierdere modestă în greutate poate scădea riscul de infarct.

Ce îngustează şi blochează arterele unei persoane obeze? Depozitele de grăsime construite în artere, care poartă numele de ateroame – prezentă de 10 ori mai frecvent la persoanele obeze comparativ cu persoanele care nu sunt obeze. Astfel, pentru fiecare creştere în greutate cu 10%, incidenţa afecţiunilor arterelor coronare şi, implicit, riscul de infarct, creşte cu 20%.

Obezitatea îţi creşte tensiunea!

Majoritatea pacienților cu hipertensiune arterială sunt supraponderali, iar hipertensiunea este mai frecventă la pacienții obezi.

O greutate corporală cu 10 kg mai mare decât cea normală este asociată cu tensiune ceva mai mare decât normalul. Aceste creșteri se traduc într-un risc estimat cu 12% mai mare pentru boli de inimă și 24% risc crescut de accident vascular cerebral.

Mai mult, greutatea corporală este un factor de risc pentru Alzheimer şi demenţă. O meta-analiză a 10 studii a demonstrat o asociere puternică între IMC și boala Alzheimer, persoanele obeze prezentând un risc mai mare cu 42%.

Obezitatea îţi atacă creierul!

Numeroase studii au asociat indicele de masă corporală (IMC) și raportul între dimensiunile taliei şi şoldurilor cu accidentul vascular cerebral. Fiecare creștere de o unitate IMC a fost asociată cu o creștere de 4% a riscului de accident vascular cerebral ischemic și cu 6% pentru accident vascular cerebral hemoragic.

Obezitatea îţi declanşează sindromul metabolic!

Sindromul metabolic reprezintă o combinație de glicemie mare, hipertensiune, trigliceride ridicate şi colesterol mare.

Fiecare dintre cele enumerate sunt riscante, însă împreună sunt şi mai periculoase, ca o ameninţare cu moartea. Din nou, cei mai afectaţi sunt cei cu grăsimea dispusă preponderent abdominal.

Obezitatea îţi provoacă diverse tipuri de cancer!

Grăsimea din organism are efecte dăunătoare, precum hormonii care afectează modul în care funcţionează fiecare celulă.

O amplă trecere în revistă a 37 de studii a arătat o legătură evidentă între obezitate și incidența cancerului per ansamblu, dar mai ales pentru următoarele tipuri: cancer uterin, ovarian, mamar, la colon, esofag, ficat şi prostată.

Din fericire, studiile mai arată o incidenţă redusă a cancerului şi a mortalităţii în rândul persoanelor care pierd în greutate şi menţin pierderea. Cu alte cuvinte, pierderea în greutate la persoanele obeze ar putea preveni cancerul.

Obezitatea te îmbolnăveşte de diabet de tip 2!

La femei, chiar şi o greutate puţin peste cea normală creşte de 5 ori riscul de a face diabet, iar obezitatea – de 60 de ori.

Nici bărbaţii nu stau mai bine, deoarece obezitatea este în cazul lor preponderent abdominală.

Obezitatea te sufocă!

Obezitatea provoacă tulburări de respiraţie, inclusiv apneea de somn, o tulburare gravă în care respiraţia se opreşte în mod repetat în timpul somnului, ceea ce prejudiciază oxigenarea şi buna funcţionare a întregului organism.

Prevalența tulburărilor de respirație și de somn crește dramatic la persoanele obeze. Numeroase tratamente sunt disponibile pentru apneea de somn şi insomnie, însă pierderea în greutate este cel mai eficient tratament, mai ales pe termen lung.

Obezitatea te lasă fără urmaşi şi fără viaţă intimă!

Infertilitatea, disfuncţiile erectile, precum şi alte probleme ginecologice şi sexuale sunt specifice persoanelor obeze de ambe sexe.

La femei, există o puternică asociere între obezitate şi infertilitate. În mai multe studii, infertilitatea are cea mai scăzută incidenţă la femeile cu un IMC între 20 şi 24 (normal) şi este cea mai ridicată în rândul femeilor cu IMC sub 19 (subponderale) şi peste 30 (obeze).

La bărbaţi, cel mai frecvent este afectată funcţia sexuală. Şansele de a dezvolta disfuncţie erectilă cresc direct proporţional cu creşterea IMC-ului.

Obezitatea te poate imobiliza!

O constatare comună în obezitate este prevalenţa picioarelor umflate şi a varicelor, care scad mobilitatea persoanelor obeze.

Acestea vor prefera activităţile sedentare, pentru că mişcarea fizică cere mult efort şi creează disconfort.

Obezitatea te Împinge spre depresie şi izolare!

Realitatea este că persoanele obeze au o calitate scăzută a vieţii. Şi nu e vorba neapărat de ironiile celorlalţi, ci de propriile sentimente de ruşine şi vină, combinate nefericit cu o stimă de sine scăzută şi tendinţa spre singurătate.

Mai mult, depresia şi obezitatea se asociază în ambele sensuri. O analiză a 15 studii a descoperit că persoanele obeze la începutul studiului prezentau un risc de 55% mai mare de a dezvolta depresie până la sfârșitul perioadei, iar cei care sufereau de depresie la începutul studiului prezentau un risc cu 58% mai mare de a deveni obezi.

Obezitatea îţi scurtează viaţa, scade calitatea ei şi este un factor major de risc pentru cele mai grave boli cronice!

Adoptă un stil de viaţă care favorizează pierderea kilogramelor în plus prin dietă echilibrată şi mişcare!

Vrei să te ajutăm să slăbești?
Nu rata oferta specială

//