Cu ce să-ți îndulcești cafeaua ca să aibă același gust și calorii puține
Zahărul, chiar și cel brun, creează dependenţă şi este responsabil pentru majoritatea kilogramelor în plus.
Știai că cele 2 linguriţe pe care le pui în cafeaua…zilnică înseamnă, într-un an, 5 kg în plus? Descoperă 10 înlocuitori sănătoși ai zahărului și ai grijă de silueta ta!
Top 10 înlocuitori sănătoși ai zahărului
Scorţişoară (6 calorii/lingură) şi lemn dulce (0 calorii)
Acestea sunt perfecte pentru a aroma orezul cu lapte, plăcinta, merele coapte sau ceaşca ta de cafea de dimineață, în timp ce-ţi creşte imunitatea şi scade colesterolul, glucoza din sânge şi pofta de mâncare, mai ales de dulciuri.
Pastă din curmale
(25 calorii/lingură)
Cu o consistenţă similară mierii, este o alternativă ideală la zahăr, cu beneficiile nutriționale şi efectele detoxifiante ale curmalelor incluse (fibre, vitamine şi minerale ce întăresc sistemul imunitar şi previn îmbătrânirea).
Nu-şi schimbă gustul în cuptor, dar se recomandă în cantităţi mici pentru că are un indice glicemic mare (70) şi o putere de îndulcire de 1,5 ori mai mare decât zahărul.
Miere (25 calorii/lingură)
Deşi este densă caloric şi are un indice glicemic 83, este plină de vitamine şi minerale antioxidante, are proprietăţi antibacteriene, dar la temperaturi mai mari de 40 grade Celsius devine toxică.
Melasa din trestie
(28 calorii/lingură)
Este un sirop care se formează în cursul procesului de fabricaţie al zahărului din trestie, cu aspect de lichid dens, bogat în minerale (fier, potasiu și calciu), vitamine (este antioxidant) şi aminoacizi esenţiali folosit încă din antichitate ca medicament.
Îl poţi adăuga la preparatele dulci precum budinca, dar şi ca umplutură de clătite sau peste salata de fructe, dar în cantităţi mici, pentru că are un indice glicemic mare (70) şi o putere de îndulcire de 1,5-2 ori mai mare decât zahărul.
Sirop de agave (30 calorii/lingură)
Are o putere de îndulcire de 4 ori mai mare decât cea a zahărului, adică ½ linguriţă (7,5 calorii) înlocuieşte o lingură întreagă de zahăr, perfect pentru a îndulci ceaiul şi cafeaua, pentru că gustul său rămâne acelaşi în lichidul fierbinte.
În plus, conţine vitaminele B, C, D, E, calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, seleniu şi crom, cu ajutorul cărora previne osteoporoza şi întăreşte sistemul imunitar.
Sirop de arţar (26 calorii/lingură)
Conține peste 50 de antioxidanţi. Fenolii conţinuţi inhibă transformarea carbohidraţilor în zahăr, ceea ce ajută pe diabetici să-şi menţină glicemia la cote normale, deşi siropul în sine are un indice glicemic mare (65).
Este perfect în cafea, salate şi iaurturi, în dulciuri de casă (clătite, budinci, aluaturi etc.), deoarece nu-şi schimbă gustul în urma tratării termice şi are o putere de îndulcire dublă faţă de zahăr.
Sirop de orez brun (23 calorii/lingură)
Are un gust ușor dulceag, cu putere de îndulcire pe jumătatea zahărului, perfect pentru a îndulci băuturi, salate de fructe şi cereale pe pâine, sau la prepararea diferitelor rețete crude sau aluaturi.
Deşi are un indice glicemic mare (70), nutrienţii precum magneziul ce relaxează muşchii şi nervii, manganul, vitamina B şi fier, vitaminele energizante îl recomandă ca înlocuitor al zahărului.
Sirop de yacon (13 calorii/lingură)
Are de 3 ori mai puţine calorii decât zahărul și este puternic antioxidant şi dulce ca mierea, perfect astfel în bunătăţi coapte după preparare și piureuri de fructe.
Conţine multe vitamine, oligozaharide, fibre solubile care hrănesc bacteriile bune din intestin şi ameliorează constipaţia.
Eritritol (0 calorii)
Cu zero calorii şi calități antioxidante dovedite ştiinţific, perfect pentru a îndulci băuturi şi pentru a pregăti prăjituri de casă și fursecuri, pentru că nu-şi modifică gustul.
Are 70% din puterea de îndulcire a zahărului, dar nu creşte glicemia, nu modifică trigliceridele sau colesterolul.
Sirop/extract de stevia (0 calorii)
Este de 250 de ori mai dulce decât zahărul: 2 g echivalează cu 100 g de zahăr. Este perfect pentru a îndulci castronul de cereale, cafeaua şi salata de fructe, dar nu se comportă prea bine la tratarea termică.
Energizant, benefic pentru sistemul digestiv şi de mare ajutor în controlul poftei de dulce, nu are efecte asupra glicemiei, ceea ce îl face excelent şi pentru diabetici.