Află ce alimente te ajută să eviţi efectele neplăcute ale stresului asupra siluetei
Majoritatea persoanelor care au probleme cu greutatea consideră că stresul este una din principalele cauze pentru care s-au îngrăşat. Şi, conform studiilor, au perfectă dreptate.
Descoperă alimentele care te pot ajuta să ai o zi relaxantă.
Top 10 alimente care reduc stresul
Cereale integrale
Acestea conţin carbohidraţi buni ce ajută creierul să producă mai multă serotonină, substanţă chimică ce calmează creierul în ritm constant, datorită digestiei lente.
Evită carbohidraţii simpli conţinuţi de pâine albă, dulciuri, sucuri, biscuiţi, aluaturi. Se digeră repede, cresc glicemia, pentru ca apoi să te trezeşti în scurtă vreme cu o foame de lup ce te îmbie la exces.
Pastă din curmale
(25 calorii/lingură)
Cu o consistenţă similară mierii, este o alternativă ideală la zahăr, cu beneficiile nutriționale şi efectele detoxifiante ale curmalelor incluse (fibre, vitamine şi minerale ce întăresc sistemul imunitar şi previn îmbătrânirea).
Nu-şi schimbă gustul în cuptor, dar se recomandă în cantităţi mici pentru că are un indice glicemic mare (70) şi o putere de îndulcire de 1,5 ori mai mare decât zahărul.
Portocalele
Acestea intră în top datorită conţinutului de vitamina C, care întăreşte sistemul imunitar şi coboară nivelul hormonilor de stres.
Un studiu în care participanţii aveau niveluri mari ale tensiunii şi cortizolului, vitamina C a coborât rapid hormonul de stres la valori mai normale înaintea unei sarcini stresante.
Spanacul
Este bogat în magneziu. Lipsa acestui mineral din organism declanşează dureri de cap şi oboseală, favorizând stresul. O singură porţie de spanac (100 g) poate să readucă nivelul de magneziu la valori sigure.
Dacă nu-ţi place spanacul, orice altă legumă cu frunze verzi (urzici, varza de Bruxelles, broccoli etc.) este o sursă bogată în magneziu.
Peştele
Peştele, precum tonul şi somonul, care este bogat în Omega 3, poate preveni valurile de hormoni de stres şi poate proteja împotriva bolilor de inimă, depresiei și sindromului premenstrual.
Pentru un flux constant de Omega 3, consumă câte 100 g de pește cel puțin de două ori pe săptămână.
Fisticul
Fisticul, precum și alte nuci şi seminţe, sunt surse bogate de grăsimi sănătoase. Un pumn de fistic (30 g) în fiecare zi ajută la scăderea colesterolului, scade inflamaţia din arterele coronariene, previne diabetul și te protejează împotriva efectelor stresului.
Nu exagera, totuşi. Toate nucile şi seminţele sunt bogate în calorii.
Migdalele
Sunt pline de vitamine antistres: vitamina E pentru întărirea sistemului imunitar, plus vitamine B, care te pot face mai rezistent în timpul unei crize de stres sau de depresie.
Pentru a simţi efectele, consumă circa 20 de migdale în fiecare zi.
Avocado
Acesta este bogat în potasiu (o jumătate de avocado are mai mult potasiu decât o banană de mărime medie) şi te ţine departe de pofta de grăsimi nesănătoase când stresul te copleşeşte.
Un guacamole preparat acasă poate fi un sos excelent pentru friptură, însă nu exagera. Avocado este bogat şi în calorii.
Laptele
Mai ales înainte de culcare, elimină stresul ca să poţi dormi liniştit. Cercetările au demonstrat că un pahar de lapte înainte de culcare scade anxietatea şi stările proaste cauzate de stres.
Optează pentru laptele degresat, de dragul siluetei.
Legume crude
Sunt incluse în acest top ca un remediu antistres mecanic, cu efecte dovedite.
Ia cu tine la serviciu (sau în alte situaţii pe care le consideri stresante) felii sau beţe de morcovi şi ţelină şi mestecă-le în situaţii de tensiune. Conform cercetărilor, te vor relaxa imediat.