Obezitatea infantilă atinge cote alarmante. Ai grijă de copilul tău!
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, România ocupă locul 3 în lume la obezitatea infantilă.
Un copil din 2 are probleme cu greutatea. Da, este o epidemie … şi nu, nu e vorba de dramatizare, în tot mai multe ţări din lume obezitatea reprezintă deja o problemă de sănătate naţională.
Cele 7 păcate ce-ţi duc copilul la obezitate
Să-l pui să mănânce tot din farfurie!
Apetitul unui copil normal poate fi drastic modificat de părinţii care insistă să mănânce cât consideră ei că este suficient sau îl bombardează cu dulciuri pentru conduită exemplară sau realizări şcolare.
Organismul copilului tău ştie mai bine de câtă mâncare are nevoie, aşadar asigură-te că primeşte nutrienţii necesari, fără să aplici politica golirii farfuriei sau răsplătirii cu alimente.
Dacă ai deja un copil care consumă excesiv de multe dulciuri sau grăsimi, modifică-i treptat comportamentul alimentar, înlocuind alimentele nesănătoase cu unele bogate în nutrienţi şi implicându-l zilnic în activităţi fizice.
Să nu-i dai de mâncare dimineața
Micul dejun este o sursă importantă de calorii, fibre şi fier si nu poate fi suplinit de nicio masă a zilei. Studiile au arătat că acei copii care servesc micul dejun se descurcă mai bine la şcoală şi în toate activităţile fizice, au rezultate mai bune la teste, viteză mai mare de lucru, mai multă energie, atenţie sporită şi bună dispoziţie şi se îmbolnăvesc mai rar.
Aşadar, cultivă copilului tău obiceiul de a servi un mic dejun sănătos, format din cereale, surse de calciu precum iaurtul şi laptele, vitamine şi energie din fructe.
Să îi interzici total dulciurile
Pe principiul naturii umane care tânjeşte cu precădere după fructul oprit, copilul tău va învăţa să considere dulciurile ceva special şi dezirabil.
Nu interzice total dulciurile, ci negociază cu el în fiecare zi o porţie, încercând să-i îmbini preferinţele cu nutriţia sănătoasă.
Să folosești aceleași farfurii de dimensiuni mari
Mulţi părinţi pun în farfurii şi castroane o cantitate egală de mâncare atât pentru copii, cât şi pentru ei. Porţia de mâncare a copilului tău nu este niciodată egală cu a adulţilor din familie!
Aminteşte-ţi mereu că pumnul copilului tău are aceeaşi dimensiune cu stomacul. Prin urmare, serveşte-i masa în farfurii şi castronele mici, personalizate cu eroii săi preferaţi din desene animate sau din filme.
Să-l scutești fără motiv de la ora de sport
Riscul de obezitate este mai mare în rândul copiilor sedentari, pasionaţi exclusiv de activităţi intelectuale, computere şi jocuri de consolă.
Ajută-ți copilul și oferă-i alternative sănătoase la activitățile sale preferate. Înlocuieşte jocurile video cu o plimbare în parc, cu jocuri interactive sau de echipă. Fă mişcare alături de el, vorbeşte-i despre beneficiile sportului, prezintă-i modele de campioni.
Să-l lași să se înfometeze
Este un obicei alimentar periculos, specific cu precădere adolescenţilor care consideră că au probleme de greutate.
Încearcă să-i reorganizezi adolescentului obiceiurile alimentare servind împreună cu el cel puţin micul dejun şi cina, umplând frigiderul cu legume şi fructe proaspete şi explicându-i că procesul de slăbit nu presupune înfometare, ci o dietă echilibrată, însoţită de activitate fizică susţinută.
Să-i dai să mănânce pe fugă
Obişnuieşte-ţi copilul grăbit şi ocupat să mănânce încet, să se bucure de fiecare înghiţitură şi să conştientizeze fiecare senzaţie transmisă de papilele gustative către creier.
Nu-l lăsa să mănânce în picioare, îmbucând totul cu multă poftă, ci încearcă să-l faci să serveasă mese regulate, în linişte, fără să se grăbească. Este ştiinţific dovedit că, atunci când masa este servită pe fugă şi într-un ritm alert, cel care mănâncă astfel sfârşeşte, de fapt, prin a consuma mai multe calorii.