Meniul tău de Crăciun creat de Chef Liviu Lambrino

Descoperă 3 preparate speciale create de Chef Lambrino, ca să-i impresionezi plăcut pe cei dragi şi să le oferi un Crăciun fericit şi fără kilograme în plus!

1. Salată de apio şi castravete cu piept de raţă, blue cheese, struguri, roşii şi vinaigrette cu susan

1 porţie = 203 calorii

Ingrediente pentru 4 porții

✔️ 2 castraveţi

✔️ 4 tije de ţelină apio

✔️ Struguri negri (10 boabe tăiate pe jumătate)

✔️ Struguri albi (10 boabe tăiate pe jumătate)

✔️ 80 g de blue cheese

✔️ 2 ridichi roşii tăiate

✔️ 10 roşii cherry (tăiate pe jumătate)

✔️ 250 g piept de raţă proaspăt, la temperatura camerei

 

Vinaigrette cu susan

✔️ 45 ml de oţet alb orez

✔️ 15 ml de sos soia

✔️ 15 ml de ulei din susan prăjit (Asia)

✔️ 30 g de seminţe crude de susan (preferabil negru)

✔️ 15 ml de ulei de măsline

✔️ 1 ardei iute roşu tăiat julienne

✔️ 75 ml de apă rece

 

Se amestecă ingredientele într-un bol cu ajutorul unui tel.

Mod de preparare

✔️ Se marinează pentru 30 de minute feliile de ridiche într-o soluţie din 5 g de zahăr, 3 g de sare, 10 ml de ulei, 20 ml de oţet din vin alb, 30 ml de apă şi 2-3 cuburi gheaţă. Se scurge excesul de lichid înainte de folosire.

✔️ Castraveţii şi tijele de apio se feliază panglică (longitudinal) cu peeler-ul deasupra unui bol cu apă şi gheaţă (va păstra legumele crocante). Se scurge excesul de apă înainte de utilizare.

✔️ Brânza se rupe în bucăţele.

✔️ Se prăjesc seminţele de susan într-o tigaie antiaderentă, fără ulei, la foc mic/mediu 2-3 minute.

✔️ Pieptul de raţă se crestează pe partea cu piele şi se condimentează cu sare mare, din belşug, pe ambele părţi. Se pune cu partea cu piele în jos, într-o tigaie antiaderentă, la foc mic spre mediu. Nu se preîncălzeşte tigaia – încălzirea graduală a pieptului de raţă permite topirea celei mai mari părţi din grăsime. Pe măsură ce grăsimea se topeşte, se înclină tigaia şi se elimină în permanenţă excesul cu o lingură.

✔️ Se continuă gătirea pentru aprox. 6 min până când pielea este caramelizată şi crocantă. Se dă focul mai tare şi se întoarce pieptul de raţă. Se continuă gătirea pentru încă 4-5 minute. Se lasă la odihnit, neacoperit, cu partea cu piele în sus, pentru 5 minute, la temperatura camerei.

✔️ Se feliază şi se condimentează suplimentar cu sare şi piper proaspăt măcinat. Carnea trebuie să fie roz şi suculentă.

✔️ Se pun într-un bol castraveţii, ţelina, roşiile şi strugurii şi se adaugă 6-8 linguri de vinaigrette. Se amestecă uşor de jos în sus până când toate ingredientele sunt acoperite de vinaigrette.

✔️ Se montează toate elementele cât mai creativ în 4 farfurii.

2. Muşchiuleţ de porc cu ciuperci pleurotus, prosciutto crudo, tarhon şi salată de valeriană cu vinaigrette din muştar Dijon

1 porţie = 397 calorii

Ingrediente pentru 4 porție

✔️ 1 buc. de muşchiuleţ de porc fasonat fără capete (600 g)

✔️ 10 g de seminţe de coriandru

✔️ 10 g de seminţe de piper roşu

✔️ Sare mare – după gust

✔️ 800 g de ciuperci pleurotus

✔️ 150 g de prosciutto crudo

✔️ 2-3 ramuri de tarhon proaspăt

✔️ 200 g de valeriană

 

Vinaigrette din muştar Dijon

✔️ 1 linguriţă de muştar Dijon cu seminţe (5 g)

✔️ 1 lingură de ulei de măsline (15 ml)

✔️ 1 lingură de oţet din vin alb (15 ml)

✔️ 30 ml de apă

✔️ 1 praf de sare

 

Se amestecă ingredientele până la omogenizare într-un bol.

Mod de preparare

✔️ Prosciutto crudo se taie fâşii şi se găteşte la foc mic pentru 4-5 minute până se topeşte grăsimea şi devine crocant. Se scot bucăţelele de prosciutto şi se pun pe un şervet de hârtie. Se scurge grăsimea rămasă. Se trag la tigaie ciupercile, până când lichidul eliminat de acestea se evaporă. Se adaugă frunzele de tarhon (fără tulpini), tăiate subţire şi bucăţelele de prosciutto. Se amestecă şi se opreşte focul. Se condimentează cu sare şi piper după gust.

✔️ Muschiuleţul de porc se taie în 4 bucăţi egale (opţional se poate lega cu sfoară de bucătarie pentru a păstra o formă cilindrică în timpul gătirii). Se condimentează cu sare mare, seminţele de coriandru şi piper, zdrobite grosier.

✔️ Se încălzeşte puternic o tigaie antiaderentă şi se gătesc bucăţile de carne câte 2-3 minute pe fiecare parte. Alternativă: se poate găti în tigaie rapid 30 secunde pe fiecare parte, până la obţinerea unei cruste caramelizate şi apoi se introduce tigaia în cuptorul preîncălzit la 200 grade pentru 8-10 minute.

✔️ Se lasă la odihnit 5-6 minute înainte de servire.

✔️ Frunzele de valeriană se amestecă uşor într-un bol încăpător cu 5-6 linguri vinaigrette.

✔️Se montează toate elementele cât mai creativ în 4 farfurii.

3. Pară fiartă în vin roşu, quenelle de ricotta cu mango, cremă de vanilie şi crocant cu cacao

1 porţie = 221 calorii

Ingrediente pentru 8 porții

✔️ 4 pere Williams (verzi şi tari) decojite, întregi

✔️ 1 l de vin roşu demisec/dulce

✔️ 1 buc. de anason stelat

✔️ 1 baton de scorţişoara

Pentru quenelle

✔️ 150 g ricotta Galbani 15%

✔️ 1 mango copt, tăiat cubuleţe foarte mici

✔️ 1/2 lime: zeama şi coaja rasă pentru crema de vanilie

Pentru crema de vanilie

✔️ 4 gălbenuşuri

✔️ 3 linguri de zahăr (45 g)

✔️ 1 lingură de amidon alimentar (15 g)

✔️ 375 ml de lapte degresat (1,5%)

✔️ 1 baton de vanilie sau 1 fiolă de esenţă de vanilie

✔️ 5 g de unt degresat (opţional)

Pentru crocant

2 biscuţi Oreo, cărora li s-a scos crema. Se sfărâmă biscuiţii până la mărimea bobului de orez.

Mod de preparare

✔️ Într-o oală îngustă şi înaltă se aduc la fierbere vinul şi mirodeniile. Se fierb la foc tare 10 min. pentru evaporarea excesului de alcool. Se reduce focul şi se adaugă perele, astfel încât să fie complet acoperite de lichid. Se fierb perele la foc mic pentru 20 de min. Se lasă la răcit în lichidul în care s-au gătit şi se dau la frigider.

Quenelle:

✔️ Se amestecă bine toate ingredientele. Se păstrează în frigider până la servire.

Crema de vanilie:

✔️ Laptele se aduce la fierbere împreună cu seminţele şi tijele de vanilie. Se opreşte focul şi se lasă 1-2 minute la răcit. Se scot tijele de vanilie.

✔️ Gălbenuşurile se freacă într-un bol cu zahărul şi amidonul până îşi schimbă culoarea în galben pal. Se adaugă laptele fierbinte, puţin câte puţin, peste gălbenuşuri, amestecând continuu, până la încorporarea întregii cantităţi de lapte. Amestecul astfel obţinut se pune într-o cratiţă şi se încălzeşte la foc mic şi mai apoi mediu, amestecând continuu, până la îngroşarea cremei. Atenţie, căldura prea agresivă poate duce la coagularea bruscă a gălbenuşurilor.

✔️ Amestecul se dă prin sită, pentru obţinerea unei creme fine. Dacă se foloseşte unt, acesta se adaugă şi se omogenizează. Dacă în loc de tije de vanilie se foloseşte esenţa de vanilie, acesta se adaugă şi se omogenizează după strecurare.

✔️ Se acoperă crema cu o folie film, direct pe suprafaţa ei, pentru a evita formarea crustei. Se răceşte în frigider până la servire.

Sugestie pentru montaj:

✔️ Se formează în farfurie un disc din crema de vanilie. Se dă cremei de brânză o formă de quenelle şi se aşază peste crema de vanilie. Para se scurge bine de excesul de lichid şi se aşază în poziţie verticală pe farfurie. Se presară cu crocantul de biscuiţi cât mai estetic şi se picură 1 linguriţă din vinul în care au fiert perele. Opţional, se poate decora cu frunze mici de mentă proaspătă şi un praf de scorţişoară.

Poftă bună!

//